Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 november 2019

Steun onderzoek van Syrische Houtenaar!

In Houten woont sinds ongeveer 5 jaar de familie Yaghi, uit Syrië gevlucht omdat het daar levensgevaarlijk was geworden en werken onmogelijk. De ouders zijn academici, hun oudste zoon studeert in Enschede de jongste zit nog op school in Houten. Zij werden in Houten fatsoenlijk opgevangen, allen spreken goed Nederlands, de Yaghi’s hebben al vrijwilligerswerk gedaan, zoals de oprichting (samen met Houtenaren) van het Arabisch Nederlands Cultuurhuis (klik hier voor meer informatie).

Graag willen wij nu jullie aandacht vragen voor een sponsoractie ten behoeve van dr. Ghazwan Yaghi. Hij is er begin van dit jaar in geslaagd is om een NWO-subsidie te verwerven welke echter maar één jaar duurt, terwijl voor zijn onderzoek een langere periode noodzakelijk is. Klik hier voor meer informatie.

D66 vindt dat we blij mogen zijn met iemand die zó veel ‘eigen kracht’ ten toon spreidt. Wij hebben in Houten ooit A gezegd – nu wordt het tijd om ook B te zeggen!

De Syrische archeoloog dr Ghazwan Yaghi moest in 2014 met zijn gezin uit zijn land vluchten. In Damascus was hij, na zijn promotie in Cairo, een vooraanstaand onderzoeker geworden. Hij is expert op het gebied van de islamitische architectuur en specialiseert zich op het verhaal áchter die gebouwen, bijvoorbeeld hoe de Mammelukken in middeleeuws Damascus met hun architectuur hun macht toonden en rechtvaardigden. Een boek hierover, in de Arabische taal, gaat worden uitgegeven. Om in West-Europa verder te kunnen komen is een Engelse versie onontbeerlijk, voor die update wil Yaghi ook nog wat nader onderzoek doen.

Het is mooi dat NWO met dit nieuwe fonds aan naar Nederland gevluchte wetenschappers een mogelijkheid biedt om toponderzoek in ons land voort te zetten en het is fantastisch dat het dr. Yaghi is gelukt om zo’n beurs te verwerven. Dit betekent ook dat deskundigen zijn werk als belangrijk en kansrijk beschouwen. Maar 1 jaar is niet lang genoeg, zeker niet als er in die tijd ook gepubliceerd moet worden.

Daarom willen wij proberen om middelen te verwerven zodat hij nog een 2e jaar aan zijn onderzoek kan werken. Ik hoop dat hij hiermee een veel betere kans heeft om zijn project met een publicatie succesvol af te ronden en daarna zelfstandig fondsen te kunnen werven.

Het Leids Universiteits Fonds biedt hiervoor een route. Het LUF is ANBI-gecertificeerd (fiscaal voordeel) en is een betrouwbare instelling, onder toezicht van de Rector.

Het LUF heeft, in overleg met dr. Yaghi en Gerard Engel (bestuurslid D66 Houten), een pagina gecreëerd waar je meer informatie, en ook gelegenheid om te doneren, vindt. Klik daarvoor hier.

Vragen en opmerkingen zijn uiteraard welkom. Neem daarvoor contact op met Gerard Engel via gerard@d66houten.nl.