Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 juni 2018

Windmolenrel opgehelderd

De passages over de windmolens zijn gisteren gepubliceerd. Hiermee hebben CDA, GroenLinks en ITH gehoor gegeven aan het verzoek van D66 om openheid over de windmolenkwestie. In combinatie met de schriftelijke toelichting van de informateur is nu duidelijk wat er door partijen over die windmolens is besproken. Dat is winst voor inwoners en raad.

ITH beweerde in de raadsvergadering van 12 juni dat van GroenLinks de maatwerkvoorschriften coûte que coûte van tafel moesten. Toen GroenLinks dit ontkende, heeft ITH bij herhaling de suggestie gewekt dat GroenLinks hierover niet de waarheid sprak. Uit de verslagen en de toelichting van de formateur blijkt nu dat ITH een onjuist beeld heeft gecreëerd. GroenLinks is ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld. D66 is blij dat de kwestie nu opgehelderd is.

De vrijgegeven passages geven overigens een interessant kijkje in de politieke keuken. ITH zei volmondig ja tegen een tweede windmolenpark. Sterker nog, ze waren zelfs bereid om meer windmolens te plaatsen dan nu gepland. ITH stelde daarbij als voorwaarde dat één van de bestaande windmolens verplaatst moest worden. Dat CDA en GroenLinks zich afvroegen of deze draai door de achterban van ITH zou worden geaccepteerd, lijkt niet onredelijk. Het actieve verzet tegen nieuwe windmolens was immers een hoofdthema in de verkiezingscampagne van ITH en de emoties daarover liepen vaak hoog op.

U kunt de vrijgegeven documenten hier downloaden:
Duiding informateur
Passages uit onderhandelingen