Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 26 maart 2018

Formatieproces gestart met openbare bijenkomst

Op initiatief van het CDA, de grootste partij sinds de verkiezingen van woensdag, is vandaag tijdens een openbare bijeenkomst in De Roskam het formatieproces officieel gestart. Alle partijen kregen tijdens deze bijeenkomst de gelegenheid om de verkiezingsuitslag te duiden en om aan te geven hoe zij tegen het formatieproces aankijken. Namens D66 voerde fractievoorzitter Marcel van Gooswilligen het woord:

“Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 boekte D66 een grote winst. Woensdag bleek dat we maar een beperkt deel van die nieuwe kiezers aan ons hebben weten te binden. Dat is teleurstellend. Het is een signaal van die kiezers dat we niet gepresteerd hebben zoals zij hadden verwacht. We zullen ons daarom bij de komende formatiebesprekingen bescheiden opstellen. Andere partijen verdienen nu als eerste de kans om het in hen gestelde vertrouwen waar te maken.

Wij feliciteren alle winnaars van deze verkiezingen. Het CDA, GroenLinks en ITH.

Het CDA is de grootste partij geworden en heeft het initiatief genomen tot deze hoorzitting. En ook de volgende stappen zijn al gepland. Ze tonen daarmee aan dat het proces bij hun in goede handen is. Complimenten daarvoor.

Voor D66 is het logisch dat het CDA en GroenLinks het voortouw gaan nemen bij de onderhandelingen. Het CDA omdat ze de grootste zijn geworden, GroenLinks omdat ze de grootste winst hebben geboekt. Beide partijen verdienen nu de ruimte om hun eigen partners te kiezen. In de forse winst van GroenLinks zien wij een duidelijk signaal: het onderwerp klimaat leeft sterk bij de inwoners van Houten. Dat signaal verdient opvolging.

Tot slot. Wij zullen de komende dagen aandacht vragen voor de onderwerpen die onze kiezers belangrijk vinden. Wonen, zorg en klimaat. En onze kiezers kunnen erop rekenen dat we dat ook de komende vier jaar zullen doen.”

Na de openbare bijeenkomst werd het proces vervolgd door afzonderlijke gesprekken tussen de onderhandelaars van de fracties en informateur Hans Martijn Ostendorp. De oud burgemeester van Bunnik brengt komende woensdag verslag uit van deze gesprekken tijdens een openbare bijeenkomst in de raadszaal en zal hierbij een advies geven voor het vervolg van de onderhandelingen.